hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2015.04.21. 19:08 hajnalicsillag

A segítség.

the-help-head.jpg

A történet a '60-as években játszódik Amerikában, amikor a színes bőrűek és a fehérek még távolságtartóbbak, és kevésbé elfogadóbbak voltak, mint napjainkban. Érdekes párhuzam bontakozik ki a filmben, mert amíg a gazdag fehérek kitiltják a társadalmi életből, elítélik és megvetik a négereket, addig utóbbiakra bízzák háztartásukat, a mindennapi élethez szükséges feladatokat ellátását, de még a gyermekeik felnevelését is. Az állandó feszültség tapintható a munkaadók és a munkavállalók között, mégis tűrniük kell, hiszen a színes bőrűek más utódát felnevelve keresik a pénzüket, hogy iskoláztatni tudják gyermekeiket, akiket idegenekre kell hagyniuk, amíg távol vannak otthonuktól. A segítség című film a New York Time bestseller díjával is elismert, Kathryn Stockett által írt regény megfilmesített változata.

Bár közel 2,5 órás a film, azt kell mondanom egyáltalán nem volt unalmas. Érdekes belelátni a különböző társadalmi szinteken elhelyezkedő emberek gondolkodásába. Már az első jelenetektől egyértelmű, hogy amíg a gazdagok a saját jólétükkel, bridzspartijaikkal foglalkoznak, addig a feketék nevelik erkölcsösen igazi nővé és férfivá a kicsiket, akik úgy szeretik őket, mintha az anyjuk volna. Az ő szeretetük azonban kevés, hogy a dolgozók elfelejtsék azt, ahogyan lenézik őket.  A háztartásvezetők véget akarnak vetni az állandó rettegésnek, így egy fiatal és gazdag újságírónő felkérésének igent mondva álnéven elmesélik történeteiket, melyeket munkájuk során tapasztaltak és napról- napra átélnek. Az először csak titokban két színes bőrű által diktált élmények megdöbbentik nem csak az írót, hanem a későbbi olvasókat is. A drámai és néhol megrázó film - amely egy társadalomkritikának is megfelel - humorban sem szenved hiány. Bár a színes bőrűek élete sokszor keserű és reménytelen, mindennapjaikban a túlélésért folytatott harcban mégis találnak okot arra, hogy megleckéztessék, vagy éppen stílusukért és kívánságaikért  kifigurázzák "gazdáikat". Így a valódi problémát és életet bemutató történetek mellett a nagyszerű karaktereknek is köszönhető, hogy végig izgalmas, meglepő fordulatokkal ledöbbentő filmet kapunk, amelyet mindenképpen érdemes megnézni!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film regény társadalomkritika dráma színes bőrű a segítség


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr747386982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.