hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2015.03.06. 21:23 hajnalicsillag

„Nem akartunk sztárok lenni. Ez nem a mi projektünk, hanem Istené” - interjú a Jesus Loves Electro-val

Tavaly nyáron a Cross Sound összművészeti fesztiválon találkoztam először a Jesus Loves Electro-val. A közel két órás fellépésük azóta is felejthetetlen; nem csak a stílusuk és a parti hangulat miatt, hanem a bátorításukért is, mely szerint merjük megélni az Istentől kapott szabadságunkat. A szervezők az idei nagy rendezvényük ráhangolódásaként újra meghívták Magyarországra a norvég csapatot, akik február 28-án léptek fel egy budapesti szórakozóhelyen. Bár a repülőgépük több órát késett, és a légitársaság sztrájkra miatt a koncert is kérdésesé vált, végül minden jól alakult.

Annak ellenére, hogy teljesen felborult a napirendjük, a fellépésük előtt mégis volt lehetőségem egyik kedves barátnőm, Zita segítségével interjút készíteni velük. Igaz, hogy tudtunk még volna tőlük kérdezni, de sietve kb. 15 percünk volt, amibe ennyi fért bele. A srácok nagyon barátságok és türelmesek voltak, a kérdéseinkre pedig nagyon őszintén válaszoltak. Úgy gondolom a válaszok jól tükrözik a gondolkodásukat és a hitüket, amiről a színpadon is hangot adtak. A fotókért hálás köszönet Urbán Jonatánnak!
037.jpg

 

Közel egy év elteltével ismét Magyarországon vagytok. Milyen érzés visszatérni ide, és újra találkozni a magyar fiatalokkal?

Kjetil: Nagyon jó érzés, és nagyon tetszik Magyarország! Múlt nyáron szuperül éreztük magunkat nemcsak a koncert miatt, hanem mert az emberek annyira nyitottak és barátságosak voltak. Láttuk a nagy szíveket a fesztivál hátterében, hogy mennyire Istenre fókuszáltak. Szóval nagyon boldogok vagyunk, hogy visszajöhetünk ide, és izgatottan várjuk a mai koncertet. Reméljük, hogy sokan eljönnek, és tudjuk majd közvetíteni, megmutatni Isten szeretetét az embereknek.

Milyen emlékeket őriztek a nyári Cross Sound fesztiválról? Mi egy hatalmas Jesus Loves Electro partira is emlékszünk!

Simon: Csodálatos élmény volt! Már egyáltalán az is, hogy ott lehettünk az emberekkel, és láthattuk, hogy mennyire összekapcsolódtak Istennel. Az egyik dolog, ami igazán megérintett a fesztiválon az a Szent Szellem jelenléte volt, és az, hogy Jézus középpontja volt a koncerteknek - mint ahogy ezt Kjetil is említette.
025.jpg

Néhány évvel ezelőtt egy norvég gyülekezetben találkoztatok, ahol összebarátkoztatok, és megalapítottátok a Jesus Loves Electro-t. Hogyan kezdődött el a ti közös történetetek?

Casper: Én ott nőttem fel, úgyhogy az én történetem körülbelül ennyi.

Kjetil: Amikor Oslo-ba költöztem, akkor ugyanabba a gyülekezetbe kezdtem el járni. Ebben az időszakban indultak a kisebb bulik, amelyeket a húsz év alatti korosztály számára szerveztünk. Aztán találkoztam Casperrel és más emberekkel, majd később Simon és Ole is csatlakozott hozzánk, és így alakult meg a Jesus Loves Electro.

Casper: Nem azért kezdtük ezt az egészet, mert sztárok akartunk lenni, vagy a hírnév miatt. Azért alapítottuk meg a csapatot, mert láttuk a dolognak a szükségét. Szerettük ezt a fajta zenét, és azt mondtuk Istennek: ha ezt használni akarod, akkor a Tiéd. Igazából ezt odaadtuk Neki. Ez nem a mi projektünk, hanem Istené. Ez az, ahogyan azóta is működünk; odaadjuk Istennek, ő pedig lehetőségeket ad nekünk.

Simon: Dicsőítésvezető vagyok a gyülekezetünkben körülbelül 11 éve, és az egyik este amikor Kjetil-lel zenéltünk csak úgy poénból elkezdtem énekelni a house zenére. Valami történt akkor. Ez az én történetem.

A dalaitokat különleges műfajjal, elektronikus zenével keltitek életre. Ez megegyezik a saját ízlésetekkel - és így egy önkifejezés is-, vagy pedig ez két különböző dolog?

Kjetil: Azt hiszem, hogy ez a zene iránti szenvedéllyel kezdődött. Vicces, mert mind szenvedélyesen szeretjük a house zenét, de azon belül különböző az ízlésünk. Szóval néha elég bonyolult összehozni a dallistát. Casper például a „big room” stílust szereti, én inkább az elektro vonalat kedvelem, Ole pedig az őrült „big room”-ért van oda.
027.jpg

Casper: Simon a country zenét szereti.

(erre Simon reakciója:)
028.jpg

Kjetil: Igen-igen. Tehát a zenénk elég egyedi keveréket alkot, de azt hiszem, hogy ez egyben a jele is annak, hogy itt valami nálunk nagyobb dologról van szó. Ha csak úgy a zene miatt csinálnánk, akkor már rég különváltunk volna.

A koncertjeitek sokszor csak egy nagy partinak látszanak, ahol táncolnak és jól szórakoznak a fiatalok. Ezt sokan nem tudják azonosítani a kereszténységgel. Mitől lesz egy Jesus Loves Electro fellépés keresztény, miben különbözik egy világi bulitól?

Simon: Azt hiszem, az egész onnan indul ki, hogy mit képviselünk, honnan jövünk. Egy dolog az, hogy mondjuk csinálunk egy menő koncertet, ahol az emberek ugrálnak és szabadon táncolnak. De azt hiszem, hogy itt ennél többről van szó, arról, ami a szívünkből jön. Ahogy Casper is mondta, ez nem értünk van, sokkal inkább olyan ez, mint egy küldetés. Isten sok ajtót nyitott már ki előttünk, így igazi kiváltság, hogy benne lehetünk ebben.

Mi a fő üzenete a dalaitoknak és kiket céloztok meg velük?

Casper: A célközönségünk minden ember, aki szereti az elektronikus zenét. Az üzenet pedig tulajdonképpen Isten szeretete, és az amit értünk tett. Számunkra egy dalnak nem kell szükségszerűen egy konkrét üzenetet tartalmaznia, lehet az simán csak egy szám. Úgy gondoljuk, hogy Isten alkotta meg a zenét, a dallamokat, a ritmust és mindent. Hiszem, hogy általánosságban a zenével már kapcsolatba lehet lépni Istennel. Amíg a szívem Istenhez kapcsolódik, addig nincs szükség konkrét üzenetre a dicsőítéshez és a tánchoz.
030.jpg

Simon: Hadd mondjak egy példát! Biztos ismeritek azt a számot, ami így szól: „Don’t you worry, don’t you worry, child, see heaven’s got a plan for you” (ford.: látod, a Mennynek van egy terve a számodra). Amikor mi ezt a dalt halljuk, akkor arra gondolunk, hogy Isten beszél hozzánk - Isten üzeneteként vesszük. Tudjátok nagyon sok mai világi dalban van hasonló szöveg, például „megnyílt az ég” vagy „világosság fénylik”, amelyeken keresztül Isten üzenhet számunkra.

Kjetil: Ebben a zenei műfajban nem sok dal van, ami közvetlenül Istenről beszél, úgyhogy sok különböző szerzeményt feldolgozunk, és persze saját zenét is készítünk. Ahogy Casper is mondta, használunk szokásos dalokat, saját számokat, de közben arra is fókuszálunk, hogy kik vagyunk, mit mondunk a színpadon és mit közvetítünk a zenével. Megpróbáljuk Isten üzenetét megmutatni mindennel amit teszünk.

024.jpg

Milyen terveitek vannak a közeljövőben? Készítettetek-e lemezfelvételeket?

Kjetil: A jövőnk nagyon izgalmas. Mostanában készítettünk pár felvételt, de nem annyira az album formátumban gondolkodunk; általában EP-ket és single-ket készítünk, amiket kiadunk. Van pár izgalmas európai koncertünk készülőben, és ez nagyon jó. Talán mára is hoztunk valamit, nem is tudom... :)

A zenén kívül van-e még valami olyan dolog az életetekben - akár hobbi szinten-, amit nagyon szerettek, és amiben megtapasztaljátok Isten szeretetét és jelenlétét?

Ole: Az én szenvedélyeim a zene és az emberek. Egy elmegyógyintézetben is dolgozom, és nagyon sokat jelent a tény, hogy ott vagyok azokkal a betegekkel akként a férfiként, akinek engem Isten megalkotott. Isten ott nagyon sok szeretetet ad nekem az emberek számára. Használom a zenét is a betegeimmel, sőt már a saját dalaink közül is játszottam nekik, és ilyenkor vidámabbak, boldogabbak. Szóval igazából én egyfolytában összekapcsolom a zene és az emberek iránti szeretetemet.
029.jpg

Mit üzentek az olvasóknak és a magyar fiataloknak?

Kjetil: Ez egy nagy kérdés. Sok mindent mondhatnánk, de úgy hiszem, hogy az egyik legfontosabb dolog az, hogy használjátok a képességeket és ajándékokat, amiket Isten adott nektek. Menjetek Jézussal az utatokon, ne nézzetek senki másra. Tegyétek, ami a szívetekben van, kövessétek Jézust, és akkor jó úton vagytok.

002.jpg

komment

Címkék: zene élet interjú koncert fesztivál hit kereszténység üzenet bizonyság Cross Sound Jesus Loves Electro PRLMNT


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr457247003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása