hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2013.10.24. 16:47 hajnalicsillag

ez már disznóság!

IMG_20131011_063846.jpg

Ettél már igazi házi kolbászt? Láttál már feldarabolva egy disznót? Érezted már a malacszőr égésének szagát az orrodban? Ha nem, mégis kíváncsi vagy ezekre az élményekre, akkor virtuálisan elvezetlek egy igazi disznóvágásra. Igaz, nem lesznek íz-, és szagminták, de annál inkább lesz képileg extrém ez a kis beszámoló.

Falusi életemnek köszönhetően már egészen kis korom óta beépültek az életembe a nagy családi disznóvágások. Ezek nem csak ilyen egy napos "túlvagyok rajta" élmények az unalmas hétköznapokban, ez maga egy kultúra, egy életforma, egy tipikus vidéki éves program. Ez nem csak egy haszonállat levágásáról és feldolgozásáról szól, hanem magáról az ezzel járó közösségépítő, és közösségformáló jelenségről.
Az egyik tanárom az előző félévben arról áradozott, hogy ő vidéken egy disznóvágáson volt, és hogy az akkora élmény (főleg egy városi számára), amit mindenkinek át kell élnie. Gondoltam magamban, hogy erről akár egy kiselőadást is tarthatnék, annyira profi vagyok belőle.
Számomra mit jelent? Régen disznóvágáskor mindig "lóghattam" a suliból, mert egy olyan nap volt, amikor ezernyi tennivalója volt az embernek. De ma már csak általában egy állatot vágnak le egyszerre, mert túl megterhelő lenni egy napba belezsúfolni az összes munkát. Sokan szoktak ilyen módon húshoz jutni, de én csak apukám testvéréékhez szoktam menni, meg hát itthon. Nekünk is sokszor volt már malackánk, de pl. társáságban, suliban sosem beszélgettünk ilyesmiről. Mindenki faluban lakik, itt alap, hogy  van kerted, meg tartasz állatokat. Ez nem hobbi, ebből lesz az embereknek élelme évközben. Nekünk is volt egy malacunk (nem szerencse), de az egyetemen sosem beszéltem ilyenekről, a legtöbben annyira városiak, hogy friss húst csak a hentesnél meg a hipermarketekben láttak. Cikinek nem mondanám, hogy ciki az állattartás, de sokan úgy gondolják, hogy akinek állatai vannak, az egy tanyán lakik. Ez egy nagy hülyeség, gyertek csak el ide. Szóval volt egy malacunk, ami már elég súlyos volt (egyszer be is injekciózta az állatorvos, mert a lábai már nem bírták a súlyát), ezért most ősszel le kellett már vágni. Komolyan mondom, hogy hiába, hogy haszonállat, mindig megszeretjük őket.

Szóval disznóvágáskor az emberek 5-6 óra tájban összegyűlnek az adott háznál, és egy reggeli meeting keretében  megbeszélik ki milyen álmos, majd az első stampó pálinkát/ unicumot mindenki legurítja, hogy felébredjenek és jól induljon a nap. A mi esetünkben is ez történt, 4 férfi ember, az anyukám és én kezdtünk neki mindennek a folyamatnak. Én csak távolról figyeltem, mert történt már olyan, hogy leszúrták az állatot, majd feltápászkodott és megkergette az ott bámészkodó embert.. szóval fel kell készülni. Először lebénították árammal a malacot, amitől kifeküdj, majd pedig leszúrták. Mondom, tisztes távolságból figyeltem mindezt és túlságosan nem hatnak mélyen azért az ilyen dolgok, de azért az elég megrázó élmény, mikor látod és hallod, hogy egy 200 kilós malac vergődik, rázkódik, küszködik, hogy felálljon, majd pedig kileheli az utolsó párabuborékot a száján. Ezután próbálták az udvarra áthúzni a malacot, mert hát felemelni senki nem bírta. Így nézett ki ekkor:

IMG_20131011_062416.jpgEzután minden részéről leégetik a szőrt (megperzselik), ami büdös, de egy idő után hozzá lehet szokni a szagához (kivéve amikor a körmeit égetik). Miután feketére perzselik lekaparják róla ezt az égetett szőr részt, hogy a tiszta bőrt kapják. Viszonylag hosszú folyamat és aprólékos, precíz munkát kíván, hisz ki akarna koszos, maradványos húst enni?! Ja, és mielőtt elfelejteném: a malac segglyukába egy csutkát kell dugni, hogy onnan ne jöjjön ki semmi.

IMG_20131011_062705.jpg
IMG_20131011_064026.jpg
ha az egyik felével elkészültek, akkor értelemszerűen megfordítják, és ugyanez a folyamat lezajlik a másik oldalán is:
IMG_20131011_064616.jpgkinyúlás közben még a nyelvét (ami mamám szerint finom) is kidobta a disznó:

IMG_20131011_065446.jpgperzselés közben a füleit szét szokták vágni, hogy az is rendesen megsüljön:
IMG_20131011_065932.jpg
IMG_20131011_070007.jpgmiután a perzselés megtörtént mindenhol, felteszik az asztalra, és a boncolás előtt mindenhol lekapargatják. A képen bal oldalt apukám:
IMG_20131011_072059.jpg
ha ezzel kész vannak a férfiak, akkor jöhet a böllér, aki először levágja a disznó fejét, a lábait, majd szépen sorban az oldalát. itt következnek a sorozatfotók, vigyázat nyers hús:

IMG_20131011_074247.jpg
IMG_20131011_074347.jpg
IMG_20131011_075041.jpgvolt egy "kis" hája a malacnak (normális esetben fele ilyen vastag a szalonnája):
IMG_20131011_075234.jpg

túl boncolós képeket nem akarok belerakni, csak 1-2-öt viszonyításképpen:

IMG_20131011_075753.jpg

és amikor feltárják a belsejét (jobb oldalt elöl az a nagy lebeny a tüdeje, ha jól emlékszem):
IMG_20131011_080604.jpgnéhány belső szerve, hogy anatómiát is tanuljunk (sorban: vese, szív, máj):

IMG_20131011_075930.jpg
Untitled-4.jpg
IMG_20131011_081618.jpg
Amikor ez a szétdarabolás megtörtént, akkor jön a reggeli (esetünkben 9- fél 10 felé). Először ugye azok esznek, akik idáig dolgoztak. A menü: főtt máj és abárolt (főtt) szalonna, friss kenyérrel, fokhagymával, paprikával, sóval és valami röviditallal/ teával. Nekem ez az egyik kedvenc fogásom, mivel húst nem is eszek. Ilyenkor eszek egy évben egyszer-kétszer frissen főt májat, mert azt szeretem, finom. Miután mindenki jól lakott jöhet a többi munka, vagyis a darabolás. Mindent szét kell vágni és felszeletelni, külön választani azt, ami a hurkába és a kolbászba megy, meg a szalonnát is felkockázni, hogy abból este kisüljön majd a töpörtyű. Amikor a szalonnát feldarabolták és elosztották, hogy mi megy a füstölőbe, és mit kell megfőzni, akkor az utóbbit az üstbe teszik, hogy teljesen megfőljön néhány bensőséggel együtt, mert ezek ledarálva fogják alkotni a hurka alapanyagát.
IMG_20131011_122444.jpg
IMG_20131011_122824.jpg
Ha le van darálva minden, és hozzá meg van főzve az arányosan megadott rizs, akkor általában a böllér szokta ízesíteni sóval, megsütött vöröshagymával, borssal, majorannával és pirospaprikával a házigazda kérése szerint, majd pedig összekeveri. A munkálatok közben persze megy a beszélgetés és a pletyka mindenféléről; faluról, emberekről, történésekről, országról, stb. Itt mindig kiderül valami olyasmi, amit ezelőtt nem tudtál. Ha kész az összekevert hurka, akkor töltőbe rakják és kimosott disznóbélbe töltik. [Régen az asszonyok spórolás végett kimosták az éppen levágott disznónak a beleit, és abba töltötték bele, de most erre se idő, se energia, se kedv nem volt, így anyáék boltban vették meg ezt.] Disznósajtot most nem csináltunk, mert kevés hús lett, de azt amúgy a disznó hólyagjába vagy gyomrába töltik (már nem emlékszem melyik). Szóval apukám bátyja beletöltötte a hurkatöltőbe az anyagot, én pedig tekertem, ami kicsit nehéz, de amúgy jó. Nővéremnek mondtam, hogy fényképezzen le, mert éppen zsírban úszott a kezem, de nem láttam még a képet, szóval arról most nem tudom mutatni.

IMG_20131011_134824.jpg
IMG_20131011_142354.jpgA kolbászról most nem készítettem fényképet. Az ebéd most kimaradt, mert mindenki szanaszét volt, de amúgy ilyen tájban szokott lenni. A menü főtt krumpli sült hússal (borda), hurkával, savanyúsággal. Amint kész voltunk ezekkel elkezdtük feldarabolni és becsomagolni a húsokat, mivel nagyon meleg volt (kb. 20 fokra felmelegedett az idő, ami miatt könnyen megromolhatnak az áruk). Szóval csomagoltunk, közben főtt a leves, sült a krumpli és a hús, mert este vacsorát készítettünk a dolgozóknak. Igyekeztünk teríteni, és kb. este 6 óra tájban vacsoráztunk. Közben apukám már feltette a feldarabolt szalonnát sülni, mert mire kisül belőle a zsír (főleg ennyiből), addig elmegy a fél nap. Ő kérte, hogy fényképezzem le:
IMG_20131011_163603.jpg
A vacsorára szomorúságomra nem jött el mindenki, pedig a napnak az a csúcspontja, ezek a kedvenc pillanataim a disznóvágáskor, amikor a hosszú nap után amit végigdolgoztunk, leülünk és közösen vacsorázunk, beszélgetünk. A menü ilyenkor mindig ugyanaz: frissen főt leves zöldségekkel, hússal és cérnametélt tésztával, főtt hús tormával, tepsiben sütött egész krumpli sült hússal, kolbásszal, hurkával, savanyúsággal, végül sütemény. Emellé pedig sör, vagy üdítő, ki mit kíván. Azoknak akik nem jöttek el mindig viszünk levest és adunk haza egy kis kóstolót - utóbbit azoknak is, akik egész nap segítettek, plusz szomszédoknak, vagy még rokonoknak is.
Nálunk ennyiből áll egy igazi disznóvágás, teli élményekkel, sok izgalmas dologgal, és rengeteg munkával. A nap végére igazán elfáradt az ember, még akkor is, ha nem őt vágta fel-, és le az állatot. Szerintem mindenkinek ki kéne egyszer próbálnia, hogy milyen egy disznóvágás, már csak a közösségi élményért is!

komment

Címkék: közösség személyes falu élmény malac disznóvágás oktató ölés


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr755591615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása