hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2016.10.18. 20:03 hajnalicsillag

nem minden lány hercegnőnek való.

princess-crown-facebook-covers.jpg

..legalábbis én biztos, hogy nem vagyok az! - ez jutott először eszembe, mikor megnéztem nemrégiben egy filmet. Sokszor, sok helyen, sok mindenki megmondja a tutit, hogy milyennek kell lenned, hogy fogadnak el az emberek, és  hogyan válhatsz éppen hercegnővé.

Egy tavaly bemutatott filmről van szó, mely bár romantikus alkotásnak van felcímkézve, az ember képes párhuzamot húzni közte és a valóság között. A főszereplő egy csinos, fiatal, családjától függetlenedni kész keresztény lány, akit édesapja csak 'Hercegnőm'-nek szólít. Ez a lány egy félrecsúszott álomvilágban él, hiszen azt várja, hogy a fiú, akivel távkapcsolatban él és a barátjának tartja, megkérje a kezét. Helyette egy másik lányt jegyez el a főszereplő meglepetésére. A fiatal hölgy teljesen összetör, hogy egy újabb kapcsolata fulladt kudarcba. Ekkor dönti el, hogy másképp áll a dolgokhoz és vár az igazira, de hamarosan újabb nehézségekkel kerül szembe. Ez egy kicsit spoiler volt, de itt kezdődik a történet.

Nem akarom elmesélni az egész sztorit, hiszen az egész úgy érthető meg, ha megnézi az ember. A lényeg, hogy a végén jóra fordul minden, és mindazért, hogy a lány hűséget fogad Istennek, és elhatározza, hogy nem gyűjti a kapcsolatai számát, és vár még a csókkal is(!) a gyűrű felhúzásáig, elnyeri a "jutalmát".

Örültem a film végének, de ilyenkor azért mégis kicsit rózsaszín ködbe borul az ember gondolkodása és álmai. Szögezzük le, hogy történhet ilyen a valóságban, de ennek nem látom túl nagy valószínűségét, sajnos nem ezt látom magam körül. De attól még a hitem megvan hozzá! De térjünk is vissza a hercegnős témához. A film főszereplőjét ezzel a karakterrel jelöli az édesapja, aki valóban hercegnőként tekint a lányára. Útmutatást és tanácsot ad neki, de a döntéseket rá bízza. Ebben az értelemben a hercegnő nem a lány életmódjára, sokkal inkább a róla való gondolkodásra utal, ahogy a szülei tekintenek rá, és ahogyan szeretnék, hogy lássa önmagát. Viszont mindaz, ami vele történik a film során, az olyan, mint egy modern kori hercegnő sztori, ahol a végén eljön érte a herceg a fehér lovon.

Vannak benne értékes jelmondatok, mondhatni bölcsességek, amelyekkel teljesen egyetértek, pl. "Isten megadta neked az értékes időt, hogy másokat szolgálj és közelebb kerülj Hozzá. [...] Ne keresd a szerelmet, hanem engedd Istennek, hogy betöltsön az Ő szeretetével." De ennek ellenére becsapásnak érzem ezt a keresztény filmet, legalábbis egy olyan ember számára az, mint amilyen én vagyok. Mert én bizony képes vagyok elhinni az ilyeneket. Képes vagyok arról álmodozni, hogy ez velem is pontosan ugyanígy megtörténhet. Pedig én nem vagyok hercegnő, se ilyen, se olyan értelemben. Annak ellenére, hogy a szüleim becsületesen, hívő példával előttem járva szeretettel neveltek, attól még nem kezelnek úgy mint egy hercegnőt. Nem azt mondom, hogy ez baj, mert nem is érzem magam annak. Mert ha egy modern értelemben vett hercegnő olyan, mint amit a filmben látunk, akkor én messze állok tőle. Bár fiatal vagyok, nincs meg bennem az a ragyogás és a tündöklés, nem vagyok annyira önálló, sikeres, szép - és még sorolhatnám milyen a főszereplő, de legalább a kapcsolatok nem halmoztam - hozzáteszem, nem is tervezem. És a mai világban még rengeteg ilyen lány van, aki egyáltalán nem ilyen típusú nő. Viszont úgy érzem - és amiért azt mondtam, hogy ez a film becsapás -, hogy ilyennek akarják láttatni az értékes lányt, hogy aki ezekkel a nagyrészt külső tulajdonságokkal rendelkezik, az nevezhető igazi hercegnőnek. Mert bár előkerül a hit témája, a várokozás, a tisztaság, önmagunk kiismerése, mégis egy kapcsolat kialakulásáról szól, hogy a hercegnő hogyan találja meg a párját. De ez nem csak a fiúknak szól! A lányok se keltsenek hiú ábrándokat, mert a filmben szereplő herceg is jóképűnek beállított, jól szituált, tisztességes, becsületes, extra romantikus, segítőkész fiatalember.. és valljuk be, sokan nem ilyenek. De ez nem az jelenti, hogy ettől még nem értékes! Mert pl. a humorosság egy tök jó tulajdonság, és számomra egy fontos szempont. Szóval a filmben levetített szerepelőkre nagyon rá van húzva ez a sablon herceg-hercegnő, ami nagyon megtévesztő és könnyen elértéktelenítheti a másikat az ember szemében.

Én nem vagyok hercegnő. Ahhoz, hogy ilyen álom-sztori történjen velem, nem is akarok azzá válni, mert nem akarok találkozni azokkal a nehézségekkel, amelyekben a főszereplő megtört. Van hitem és reményem, van egy elhatározásom a saját életemmel kapcsolatban, a másik féllel szemben pedig minden képlékeny. Egy a lényeg, amit magamnak is próbálok sulykolni: ne a rivaldafényben, hanem az elrejtőzött tömegben keressétek a herceget/ hercegnőt!

Még egy megjegyzés a hercegnő témával kapcsolatban. Még régebben kaptam ajándékba egy könyvet Roxitól, az a címe "Keeping a Princess Heart in a not-so-fairy-tale world". Azt hiszem tudom miért kaptam tőle, de mivel angol nyelvű, ezért sokáig halogattam az elolvasását. Most újra elővettem és nekiláttam, szerintem általa meg is lesz egy blogbejegyzésem.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film személyes gondolatok hit remény hercegnő


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr511728059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.