hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2009.11.27. 20:14 hajnalicsillag

tudod mit eszel meg?

Most hogy tanulunk áruismeretet elég sok dologról megtudom, hogy valójában mit is rejt magában. Az első pár hónapban az élelmiszerismeretet vesszük, abból is az alaptápanyagokat tanultuk, majd a gabonákat, cukrokat, most pedig a gyümölcs - zöldség van terítéken. A tanár -mivel már nem éppen a huszas éveit tapossa- elég sok történetet mesél, meg hogy miket tapasztalt. Néha azért érdemes odafigyelni, mert olyan dolgokat tanulhatunk meg, amit kb. külön érdeklődés, utánanézés után tudna meg az ember. Csak néhány érdekesség:

Azt tudtad, hogyha színes szalvétába csomagolod a kajádat, akkor a benne lévő színanyagok megmérgezik az ennivalódat? de ne azt hidd, hogy a fehér szalvéta egészségesebb! mert azt is ki kell fehéríteni valamivel... De az sem jó, ha alufóliába csomagolod, mert köztudott, hogy aluminumból kioldódik olyan cucc, ami idegrendszeri problémákat és alzheimer - kórt okoz. Ezért sem szabad aluminium edényben főzni, illetve ilyen evőeszközökkel enni.

Aztán biztos sokan szeretik a különböző süteményeket, vagy például a kocsonyát.. vagy aminek az elkészítéséhez szükség van zselatinra. Mert igen, nagy mennyiségben az is káros,mert érszűkületet okoz.

És azt tudtad, hogy a méz mindenre jó?! Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és még nyugató hatású is. Az összetevői között pedig hormonok is találhatóak.

Ha tartós tejet veszel, az tulajdonképpen nem is tej. Mert a tartósítás (pasztőrőzés) során  - 65 - 85 fokra felhevítik a tejet - mely a forralás következtében elveszíti minden tápanyag és vitamin tartalmát, amit mindenféle cuccal pótolnak utána. Magyarul már nem is tejet iszol.

Aztán tudtad, hogy a kekszek, nápolyik és hasonló édes társaik zsírkrémekkel vannak megtöltve?! Hangsúlyoznám mégegyszer: ZSÍRkrémmel.

Honnan tudod, hogy jó minőségű csokit vettél-e? Onnan, hogy a minőségi édesség nem szürkés színű és kagylósan törik.

Egyébként az ételek elkészítésénél meg érdemes zsír helyett olajat használi, mert a sok állati eredetű zsír egy idő után rákot okoz.

A kakóporokról meg annyit érdemes tudni, hogy a minőségüket a zsírtaltalmuk határozza meg.  24 %-tól 12 %-ig lehet. A holland kakaóporok a legjobb minőségűek, azok ilyen 22-23 % körül mozognak, a szerencsi például ilyen 18-19 % körül van. Ami már 12 % körül van, azt sütésre ajánlatos használni. Persze van ennél rosszabb is, az már a gagyi vegyszer kategória.

A legdurvábbat a végére hagytam. Ezt mondjuk az osztálytársam mesélte, hogy az eperjoghurtba disznószőrt darálnak össze, és a többi gyümölcsdarabokkal rendelkező joghurt se tartalmaz olyasmiket, amiket a reklámban hallunk. :)

De hogy valami jó is legyen. A termékek hátoldalán fel van tüntetve jobb esetben, hogy milyen anyagokat használtak fel az elkészítéséhez. Sokszor vannak ilyen E betűs dolgok, amire azt hiszik az emberek, hogy különböző járulékos anyagok (szín, illat, állag javító, stb.), pedig nem. Mert van olyan élelmiszer, ami az előállítása során veszít vitamintartalmából, és lehet, hogy az egyik ilyen "E" betű valamit ásványi anyagot pótló dologra utal. Persze azért érdemes utána nézni.

Amióta ezeket tanulom, azóta próbálok odafigyelni vásárlásnál, kajálásnál. Egyszer lehet lesz eredménye. Mondjuk kíváncsi vagyok mi derül még ki... :D Ja, és ez nem elrettentés volt, csak figyelemfelhívás. :)

3 komment

Címkék: érdekes élet étel iskolás


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr301557232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulsztaff 2009.11.27. 21:54:20

én megeszem a májkrémet, pedig tudom hogy a fő alapanyaga disznószar (majdnem). :D persze azért jó tudni ilyeneket :)

valójábannemberci 2009.11.27. 22:11:17

Én az eperjoghurtról azt hallottam, hogy egy fa kérgét használják bele, ami ízre pont olyan, mint az eper, és a rostosságot is megadja. Színezésre meg céklalevet használnak. :)

nemkene 2009.11.27. 22:30:05

Nagyüzemi gazdaság: barikad.hu/node/40475 nézd végig a 3 videót. Vicces és elrettentő.
süti beállítások módosítása