hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2015.06.17. 15:26 hajnalicsillag

spanyol útmutató - elhívást követve.

evancraft.jpgKörülbelül négy évvel ezelőtt megismertem egy fiatal zenészt. Az egyik dala (Spotlight) megfogott a hangja és a stílusa miatt, de a többi nagyon kezdetlegesnek tűnt, így azokra nem is igazán figyeltem. Egy évvel később megjelent az újabb angol nyelvű nagylemeze, amelyet komolyabbnak éreztem minden szempontból, mégis valahogy megmaradt a középszerű pop szinten, amelyet csak ideig-óráig hallgat az ember a hangulatától függően. Ennek ellenére követtem facebookon, de nem igazán kísértem figyelemmel, hogy megjelentek új dalai. Aztán néhány hónappal ezelőtt egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a spanyol nyelvű feldolgozásainak a videói több százezres nézettséggel rendelkeznek, és terjednek az interneten. A fiatal férfi megkomolyodott, és mióta spanyolul énekel a lelke szárnyal, a szerzeményei pedig még egy számomra ismeretlen nyelven is egy valódi csodával érnek fel. Ő Evan Craft.

Az Amerikában született Evan 12 éves kora óta zenél, és körülbelül öt éve komolyabban - legalábbis azóta van ezen a szinten múltja -, de 2012-ben megjelent spanyol nyelvű albumával vált ismerté a latin nyelvűek világában. 11140350_938435286178360_8350000003808747086_n.jpgAz egész a 'Yo soy segundo' című dallal kezdődött, mely annyira sikeres lett, hogy ugyanezen a néven egy lemez is megjelent. A zenész-énekes amellett, hogy perfektül megtanult spanyolul, Mexikóban, Spanyolországban és Dél-Amerikában reklámozta saját szerzeményeit - nem kevés rajongót szerezve ezzel a körúttal. Célja, hogy a különböző nyelvek és kultúrák ellenére az embereket közös pontként megtalálják Istent, és egyesüljenek a hitükben. Ahogy ő fogalmazott egy interjúban: megtalálta a helyét, tudja hogy Isten spanyol nyelvű dicsőítőnek szánta, aki átlépve a nyelvi és kulturális különbségeket tud az emberek felé szolgálni.

Az Európát is többször megjáró énekes két évvel ezelőtt töltötte fel videós csatornájára az első spanyol nyelvű dicsőítő dalt. A 'Diez Mil Razones' - azaz Matt Redman - 10 000 Reasons - című számát azóta több mint 1,5 milliószor játszották le. Nem is csoda, hiszen ez a háladal magában gyönyörű, és mikor (esetünkben több millió) ember meghallgathatja saját anyanyelvén is, az mindennél jobban és pontosabban kifejezi miről is szól a szívből jövő dicsőítés. captura-de-pantalla-2014-11-23-a-les-23_43_29.pngEzután saját spanyol dalai mellett több ismert angol nyelvű énekes szerzeményét is feldolgozta, melyek szintén nagyon sikeresek voltak, de amelyek talán a kitűnőek közül is kiemelkedtek, azok a Hillsong és Hillsong Young & Free dalok fordításai. Az elsőként közölt, szinte lélekemelőként szolgáló 'Ocean' egyből megütötte a 2 milliós nézettséget. Ez után szinte természetes volt, hogy sorban jöttel a legismertebb "slágerek" feldolgozásai, amelyekben különleges hangú vokalisták segítették a munkát. Szóval volt itt Relentless, Alive, Brighter, a több mint 2,7 milliós nézettségű(!) Wake, Sinking Deep, No Other Name, This Is Living is, de külön érdemes még megemlíteni a 'Kari Jobe - Forever'  feldolgozását, ami elképesztő. Az Evan által megírt számok akusztikus videói is több százezres kattintás értek el, és ezzel több tucat újabb emberhez jutottak el. Ami pedig külön pluszt jelent az én szememben, hogy amellett hogy most már nagyrészt spanyolul énekel, néha azért befigyel egy-egy angol darab vagy refrén.

Az elmúlt időszakban az akusztikus fal mögül kibújva néhány igazi hangszerelésű dala is megjelent. A fentebb megnézhető a 'Cielo Y Thierra'-hoz hosszú idő után valódi klip is készült. Bár a leforgatásához valószínűleg nem kellett extra költségekbe verniük magukat, pont az egyszerűsége miatt szerethető. Egy korábbi Evan Craft felvétel azonban igazi meglepetést okozott, de ha ez lesz az irány, akkor tetszeni fog! A korábbi videókban már találkozhattunk az énekes barátaival, akik most egy új spanyol-angol nyelvű, mostanában divatos stílusú dalban térnek vissza:

Ez után kerestem rá, hogy ezt a dal hol található meg és miképpen lehet hozzájutni, mert nekem kell! Ekkor leltem rá Evan legfrissebb, idén megjelent 'Sesión Organica: Parte 1' című nagylemezére. Az akusztikus dalokkal teletömött lemezen néhány barátjával is együtt énekel, de a legtöbbet egyedül adja elő. A youtube csatornájára feltöltött felvételekből már néhány szám ismerősen csengett, de már néhány hallgatás után képes lettem volna vele énekelni - persze, ha tudnék bármit is spanyolul. Igazából magyar és angol nyelvű kiadásokon kívül nem szoktam más nyelvűeket meghallgatni, mert valahogy irritálják a fülemet (főleg a német), de ez mégis annyira dallamos, szívből jövő, hogy már az első pillanatoktól magával ragadott, és hangulattól függetlenül bármikor szívesen hallgatom. Persze az sem hátrány, hogy tudom miről szólnak a dalai, a hangja pedig egyszerűen "elvarázsol" - ha lehet ilyet mondani, nagyon tetszik. Szóval megtaláltam ezt a nagylemezt, itt sorba mennek egyből a kedvenceim: Principio Y Fin, Cautivado, közte pedig egy olyan szám, amely most mindennél jobban összefoglalja a vele/ velük kapcsolatos gondolataimat, és amit én is érzek. Ezekkel bátorítalak titeket, ha pedig tetszik, akkor érdemes rászánni az időt és végighallgatni és megnézni a videóikat a youtube csatornán.

"We are the young, we won't ever stop 
We singing a song of freedom
We are the young, and we're pressing on 
All for the name of Jesus"

Szólj hozzá!

Címkék: zene ajánló énekes spanyol kedvenc hit Evan Craft


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr1007547632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása