hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2015.04.05. 01:57 hajnalicsillag

a valódi kivégzés és a háttérsztori.

egy_kivegzes_igaz_tortenete.jpgBő fél évvel ezelőtt az egyik HVG börzén láttam meg egy könyvet, amely felkeltette az érdeklődésemet. Néhány hónappal ezelőtt sikerült is elolvasnom, és mivel a benne leírtak nagyon aktuálisak így Húsvét táján, gondoltam megejtek róla egy kis ajánlást. A könyvet Bill O' Reilly és Martin Dugard írta, a címe pedig ahogy oldalt is láthatjátok: Jézus - egy kivégzés igaz története. Azért esett a választásom erre a HVG kiadásra, mert a szerzők korábban Kennedy-ről és Lincoln-ról - vagyis az ő halálukról is írt -, így kíváncsi voltam, hogy ez a szinte életrajzi könyvnek számító mű hogyan mutatja be Jézust. Ezen kívül az is érdekelt, hogy mennyi plusz információt kapok belőle a Jézus korabeli világról, egyáltalán leírnak-e benne olyat, ami egyébként a Bibliában nem található meg, vagy próbálják-e megcáfolni az igazságot. Azt kell hogy mondjam, hogy az elkészült kötet egy nagyon alapos kutatómunka eredménye, amely véleménybeli kilengések nélkül tárja elénk a 2000 évvel ezelőtti valóságot.

Nem tudom létezik-e valójában ilyen megnevezés vagy kategória, de szerintem ez egy dokumentum-könyv. Bár az eleje nem indult túl izgalmasan, mert a szerzők elég távolról közelítik, és túlságosan részletesen mutatják be a Jézus születését megelőző történéseket. Gondolok itt arra, hogy a római és egyéb uralkodók hogyan harcoltak a hatalomért, milyen beteges szokásaik és vágyaik voltak, illetve milyen abnormális dolgokat hajtottak végre, azért, hogy szórakozzanak. Szóval a kissé érthetetlen bevezető után elérkezünk a mű főszereplőjéhez, Jézushoz. A könyv egyik pozitívuma, hogy nagyfokú részletességgel mutatja be a korabeli világot, így az olvasása közben tényleg szinte magam előtt láttam a helyszíneket. Így a leírtak alapján elképzelhetjük, hogy a zsidók milyen házakban éltek, milyen mindennapi szokásaik voltak, hogyan készültek a Páska-ünnepre, és milyen nyomorgatásokon kellett végigmenniük. Az írók a kutatásaik alapján betekintést adnak a Jézus korabeli törvények világában, részletesen leírva, hogy milyen büntetésre számíthatott az, aki ellenszegült akár csak a saját népének, a zsidóságnak. Talán a legrészletesebben a helyszínek közül Jeruzsálem belső része, eközül is a nagytemplom van bemutatva, amelynek pontos részei (azoknak funkciói), méretei, de még építészeti jellemzői is rögzítésre kerültek. Ez volt a zsidók központja, ahol feláldozták a bárányokat és megemlékeztek egyiptomi kiszabadulásukról is. Jézus születését követően egyből 12 éves korára ugrunk, és onnan kezdjük el részletesebben megismerni a történetet. A kötet egyfajta jellemrajzként mutatja be a mű "szereplőit", így még ha nem is tudjuk, hogy mit gondoltak vagy éreztek, a személyiségüket és az indíttatásukat jobban megismerhetjük.
Nem akarom túlságosan részletezni, de az biztos, hogy a kivégzés története nagyon megrázó, még úgy is, hogy tudtam mi történt és mi lesz a vége. A könyvből alaposan megismerhetjük a korabeli kínzóeszközöket - és azok használatát, mely miatt még borzasztóbb és nyomasztóbb az érzés, mikor olvassuk mi történt Jézussal. Bár nagyon izgalmas és tényleg érdekes ez az írás, de római uralkodók orgiái után ezeknél a leírásoknál kellett szüneteltetnem az olvasást, hogy kicsit ülepedjenek a dolgok.

Azt mondom érdemes elolvasni. Érdemes, mert egyrészt korrekten mutatja be az akkori keresztény világot, másrészt olyan pontossággal és részletességgel, amely alapos kutatómunkára utal. Nincsenek belemagyarázva dolgok, csak egyszerűen a tények és a körülmények vannak lefestve, amely éppen a mű különlegességét adja meg. Hiszen bár Jézus történetének az alapja a Biblia, mégis nagyon sok egyéb olyan információt közöl, mely nincs benne ilyen szintű részletességgel, mégis érdekelheti az olvasót. Ezeket figyelembe véve olyan embereknek ajánlom ezt a kiadást, akik szeretnék megismerni a 2000 évvel ezelőtti történelmi világot, és azt, hogy Isten fiának milyen utat kellett végigjárnia, míg a kereszthalála bekövetkezett.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv történelem dokumentum kereszthalál Jézus zsidók élete


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr17340262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása