hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2012.09.24. 00:16 hajnalicsillag

Jeg liker lære norsk!

250px-Dannebrog.jpg.pngAz első mondatok egyike, amit megtanultam! Mert bizony elkezdtem tanulni norvégul. Az egyetemen van lehetőségünk 2-3 féléven át ingyen nyelvet tanulni, így mindenképpen ki akartam használni. Az előző félévben az angollal nem volt sok sikerem - szinte csak ismétlés volt, így azt nem akartam újra felvenni. Helyette választhattam a német, a francia, az orosz, a spanyol, a finn és a norvég között. Utóbbira esett a választásom, leginkább azért, mert különlegesnek tartom. Igazából nyelveknél a spanyol meg a svéd érdekelne még, de utóbbit nem tanítják nálunk, előbbi pedig ütközött a kötelező tárgyaimmal. Péntek esténként járok erre a nyelvórára, szóval elég nagy áldozatot jelent. De nem bánom, mert szeretem. [Tudom, merész ilyet kijelenteni 2x3 óra után.] Nem tűnik nehéznek, mert sok szó megegyezik az angol meg a német megfelelőjével, illetve itt sincs magázás. A problémát igazából a kiejtésben látom - de ebbe idővel biztos bele lehet jönni; a másik pedig a névelők, ugyanúgy mint a németben, csak itt en, ei, et. Ezzel tuti sok problémám lesz. Pénteken megpróbálkoztam összerakni a füzetem segítségével néhány értelmes mondatot, ez lett belőle:

Hei! Jeg er ei jente og er fra Ungarn. Jeg liker å skrive og lære norsk.
Livet er god og jeg liker å smile. Kan jeg hjelpe deg? Ha det bra!

Igaz, elsőre ezt sem sikerült helyesen leírnom, viszont volt segítségem! Van egy magyar srác, aki évek óta Norvégiában él. Nem az ismerősöm, csak facebookon feliratkozott rám, és mikor kiírtam, hogy felvegyen-e vagy ne a nyelvet, akkor kommentált az állapotomhoz. Később rájöttünk, hogy egyszer írtam valahogy az ő személyesen készített Skillet koncertfelvételéhez és valahogy innen a kapcsolat. Szóval ő szokott nekem segíteni ha van valamilyen kérdésem - ezúton is köszönet Dánielnek! Ha pedig már okosabb leszek norvégból, akkor személyesen is büszkén fogom használom a nyelvet!

komment

Címkék: egyetem nyelv különleges norvég


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr934798559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása