hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2011.08.18. 20:52 hajnalicsillag

"Ha Isten Fia táncol, az ördög messzire fut..."

Ez volt a mottója annak a könyvnek, amit az elmúlt hetekben olvastam. A közel 150 oldalas olvasmányt egy középkorú brit házaspár - Adrian & Bridget Plass - írta, akik az ezredforduló után néhány évvel jártak Zambiában egy segélyszervezet meghívását elfogadva. Az Afrikában szerzett élményeikről, tapasztalataikról, az ott megismert emberekről - és az ő életükről, valamint a földrészen leggyorsabban terjedő vírusról - az AIDS-ről - szól az ő beszámolójuk.

A könyv 11 fő részből épül fel, melyek mindegyike egy-egy külön témával, helyszínnel foglalkozik, többek között a sporttal, gyülekezettel, lehetőségekkel, és magával Zamtan faluval - ahol ez az egész történet kikerekedik. Ezen a területen munkálkodik néhány éve a World Vision segélyszervezet és társai, akik vidékfejlesztéssel és az emberek életének megsegítésével, könnyebbé tételével (már ha van ilyen) és a betegségek megelőzésével foglalkozik.
Az első meglepő történettel a 2. fejezetben találkozunk, amikor egy fiú testvérpárt látogatnak meg az írók. A fiatal tinédzserek patkányokat fognak, melyek egy részét eladják, hogy iskolába tudjanak járni és élni tudjanak, másik részüket pedig megeszik. Az ő életük mellett persze számtalan sors elénk tárul a könyv olvasása közben. Betekintést nyerhetünk egy afrikai iskolai napba, ahol a gyerekeket arra próbálják tanítani miért veszélyes az AIDS, és hogyan kerüljék el. Emellett arról is beszámolnak, hogy a sport hogyan hat a fiatalok életére, hogy inkább a pályát válasszák, mint az utcát, szexmunkát és ezzel együtt a halálos betegségeket.
A beszámoló közepén ismerkedhetünk meg a helyi metodista gyülekezettel egy reggeli alkalom keretében, ahol többek között elhangzik egy olyan dal, melynek szövege: ,,Ha Isten Fia táncol, az ördög messzire fut..."
Még így olvasva is meglepő, hogy az emberekben mekkora lelkesedés, öröm és szeretet van, annak ellenére, hogy milyen körülmények között élnek. Ebben a fejezetben volt egy párbeszéd, ami különösen megfogott, ezt a néhány sort most kiemelném:
Lelkész: Bocsánatot kell kérnem a gyülekezet nevében, hogy annyian későn érkeztek ma reggel.
Bridget: Ugyan, emiatt ne aggódjon! - nyugtatgattam széles mosollyal. Nálunk Angliában is gyakran megtörténik, hogy elkésünk az istentiszteletről.
[A lelkész zavartan nézett rá.]
Lelkész: Én úgy tudtam - felelt komoly hangon -, hogy az Önök országában mindenkinek van órája.

Élményeiket bővítve a brit házaspár ellátogat a chililabombwei segélyközpontba, ahol megismerkednek a programmal, mellyel próbálják a fiatal lányok, anyák életét megváltoztatni azzal, hogy tanítatják őket és később segítenek nekik igazi munkát szerezni. Emellett ellátogatnak a szexmunkások táborába, ahol egy nagy családként együtt élnek és támogatják egymást, valamint néhány kamionsofőrrel is beszélnek, akik szerves részei a betegség terjedésének.

Nos, elég sok mindent kiemeltem, de így legalább egy kis képet kaptok róla, hogy miről is szól tulajdonképpen a beszámoló. Érdekes és egyben megdöbbentő, feltárulkozik az igazság. Szerintem sok emberben az lehet, hogy maguknak okozták a bajt, betegséget, a halált az ott élők, de ha végigolvasod, akkor talán átértékelődik a gondolkozásod - ahogy nekem is -, és rájössz, hogy sokszor nincs más pénzkereseti lehetőségük, amiből eltartják a gyereküket, vagy bármi.
Szóval olvasd el, ajánlom! Ha kell kölcsönadom, vagy megveheted a terjesztőnél (Harmat Kiadó).

Szólj hozzá!

Címkék: afrika élet könyv aids nehézségek élménybeszámoló


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr882888792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása