hajnalcsillag

A mindennapjaim és amikor az életem elvont pillanatait élem meg.

Utolsó kommentek

  • hajnalicsillag: @Kata Oross: szia! igen felhasználhatod, de a végére írd oda, hogy részlet - és a nevemet (Tóth Sz... (2013.08.01. 13:15) Kari Jobe - Where I Find You
  • Kata Oross: Nagyon szeretem Karit és a dalait. Meg szeretném kérdezni, hogy használhatom-e ezt a szöveget, job... (2013.08.01. 10:09) Kari Jobe - Where I Find You
  • viteez: ez így van, csak nehéz megtalálni a középutat a visszahúzódó, egészséges, és nyomulós között ;) (2013.05.13. 21:47) első látás után randi.
  • hajnalicsillag: @viteez: ezt értem és egyetértek, de attól, hogy valakinek van férje/ felesége van, attól még korá... (2013.05.13. 21:09) első látás után randi.
  • viteez: @hajnalicsillag: ha a keresztyén értékrend alapján indulunk el, akkor csak egy házasság van és nin... (2013.05.13. 18:33) első látás után randi.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2011.06.23. 13:39 hajnalicsillag

végeztem!

Tegnap 2 év után végeztem a suli okj képzésével és megkaptam a kereskedő szakmámat! :)) Ha visszagondolok elég hosszúnak tűnik ez az időszak, melynek voltak jó és rossz részei is. Próbálok a jóra emlékezni és azt megtartani, a többit pedig elfelejteni. Megismertem sok új embert, akikkel vannak közös élményeim, amelyek által hol tanultam, hol pedig egy új oldalamat láttam kirajzolódni. Nem tudom, hogy fogok-e még velük találkozni, vagy tartjuk-e majd a kapcsolatot, mindenesetre én jó emlékeket fogok őrizni mindenkiről és nem fogok nemet mondani rá, ha úgy adódik, hogy találkozzunk.

Az írásbeli vizsgáim még májusban voltak, azokról már talán hírt adtam, ha nem, akkor most itt az ideje: 66 % - áruforgalmi ismeretek, 83 % - vállalkozási ismeretek (ez nekem lett a legjobb az osztályban :)), 99 % - gyakorlati bizonylatkitöltés.
A gyakorlati vizsgák miatt jobban izgultam, mivel pár tétel kiegészítése és pótlása miatt, valamint az orvoshoz járások miatt nem igazán volt időm és energiám tanulni. Így nagyon az utolsó napokra maradt az egész, angolt szinte nem is tanultam, sőt nagy részét el se olvastam. Pedig akik ismernek azok tudják, hogy nem vagyok perfekt angol. Szóval első nap a Tesco-ba vizsgáztunk élelmiszer, vegyiáru és ruházati tételekből. Hagytam, hogy a többiek kihúzzák az összes tételt, gondoltam majd a második körben húzok. Aztán annyian választottak, hogy kb. 2-en maradtunk, akiknek nem jutott. :D Mindegy, ruházat meg vegyiáru tételt még így is tudtam húzni. Elsőből a férfi alsóneműket húztam, míg a másiknál a borotválkozási szereket. Megkerestem a saját részlegemet, megnézegettem az árukat. Mikor odajött a tanár elmondtam mindent ami eszembe jutott. Mivel mindkettőnél először magyarul feleltem és csak utána angolul, ezért láttam, hogy magyarból csak ilyen 1-2-3 pontokat vontak le. :) De angolból sem voltam rosszabb.. :) Végül megkerestem a tanárt akinél az élelmiszer tételek voltak. Kihúztam egyet (kávé és tea), de ahhoz nem volt pontozó lap. Mondja akkor a tanárnő, hogy húzzak egy másikat. Na, mondom ez biztos rosszabb vagy nehezebb lesz.. erre kihúztam a tésztákat (az egyik - ha nem a legkönnyebb - tétel). Abból is gyorsan lefeleltem, és már 11 előtt kész is voltunk. Még várni kellett amíg mindenki végez, illetve nem volt biztos, hogy másnap melyik üzletben kezdtünk. Mire kikalkulálták a tanárok már majdnem dél lett, de még pont elértük a 12-kor induló tesco-s buszt. Azonban mire az a városba felért, addigra lekéstem a buszomat.. de mindegy, ennyi várakozást kibírtam.
Másnap a bútorboltban kezdtünk. Az előző napi taktikámat alkalmaztam, megvártam amíg elfogy az összes tétel, hogy addig tudjak némi angolt olvasni. Így is történt, viszont rossz volt várni, amíg legalább páran lefelelnek. Végül a gyermekbútorokat húztam (ami szintén az egyik legkönnyebb), jobb mint hogyha a hullámbetétes furnérlapról, meg az MDF lapokról kellett volna beszélnem. :D Angolul is ment, hál' Istennek az alap angoltudásomból össze tudtam rakni néhány mondatot. Miután mindenki végzett átmentünk a textilüzletbe, ahol szintén megvártam amíg páran levizsgáznak. Végül a szőnyegek méretezését, tárolását, stb. húztam (szintén az egyik legkönnyebb tétel), aminél angolul beszéltem a szőnyegekről általánosságban. Magyarul nem kellett túl sokat mondanom, mert látta a tanár, hogy tudom és pár mondat után leállított, hogy elég lesz. Mikor még suliba jártunk, akkor megígérte, hogy velem rendes lesz a vizsgám, meg jól fog pontozni, mivel én év közben nem próbáltam egyszer se puskázni, meg csalni, hanem inkább a saját tudásomból és erőmből próbáltam megoldani, még úgy is, ha ez csak egy hármasra volt elég - miközben osztálytársaim csalással kaptam ugyanennyit, vagy még jobb jegyet. És ezt becsülte bennem a tanár... ezért. :)
Most, június 22-én pedig elérkezett a szóbeli, amikor már csak 3 tárgyból kellett számot adnunk - szerencsére már csak magyarul. Mivel utolsó voltam a névsorban, így az utolsók között kerültem be a vizsgabizottság elé. Izgulni nem igazán izgultam, bár jó kedvem nem volt. Reggel - még 8 óra előtt - az egyik osztálytársunk rosszul lett, összeesett és végül mentőt kellett hívni hozzá. Bevitték a kórházba vizsgálatokra, ahonnan nem is engedték ki, így végül a vizsgáztatók mentek be hozzá, hogy mégis meg legyen a vizsgája.. :) Ez valamilyen szinten szerintem mindannyiunk hangulatára rányomta kicsit a bélyegét. Szóval mikor bekerültem akkor húztam: vállalkozásból a kódrendszereket, vonalkódokat, hogyan készülnek, mivel olvassák le őket, stb; marketingből a DM (Direct Mail - személyre szóló reklámlevelet); áruforgalomból pedig a vagyonvédelmi eszközöket húztam. Hát, nem panaszkodhatom, elég jó és könnyű tételek. :) Csak néhány mondatot írtam fel, aztán már egyből mentem is felelni. Nem használtam ki a felkészülési időt, hamar túl akartam lenni rajta. Végül ezzel is végeztünk 11 körül, de még várni kellett amíg mindenki lefelel, aztán kimentek még a kórházba is. Visszaérkezésük után ebédelt a vizsgabizottság, aláírták a bizonyítványokat és már össze is hívtak minket. Az elnök asszony tartott egy kis beszédet, végül megkaptuk az okmányokat. Az eredményt látva nagyon örültem, és egyben hálás is vagyok, mert tudom, hogy ez egyedül nem ment volna ilyen jól. :) Miután végeztünk még megkérdeztem az Europass bizonyítvánnyal kapcsolatos tudnivalókat. Itthon mondtam, és azt javasolta apa, hogy kérjem ki. Ez azt jelenti, hogy lefordítják ezt a szakmai bizonyítvány, amit az Európai Unió országaiban elfogadnak, és bárhová mehetek kereskedőként dolgozni. Jól jöhet még. :) Na és végül az eredmények:


 

köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám és szurkolt! :)
 

2 komment

Címkék: vizsga iskola szakma kereskedelem eredmény bizonyítvány tétel


A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalcsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr13008700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemethmili 2011.06.23. 14:30:54

hallod, milyen tök jól végződött a sulid :) sok jó tételt húztál, meg azt néztem, milyen érdekes dolgokat tanultál! amikor végigmész egy bolton, mindig tudnál valami érdekességet mondani?:) a vonalkódról, meg az árukról?:) hát ez állat! :))

hajnalicsillag · http://hajnalcsillag.blog.hu/ 2011.06.23. 18:21:04

@nemethmili: jaja, elég sokrétű volt amit tanultunk. Azt nem mondom, hogy mindenre emlékszem is, de azért néha pár dolog bevillan. Mondhatnánk úgy is, hogy 'tudatos vásárlónak' képeztek minket. :D
Hát, a vonalkódról.. 13 számjegyből áll, az első 3 az országazonosító (Magyarországé 599), a következő 5 a gyártó azonosító, a következő 4 a termék azonosítója, az utolsó pedig egy ellenőrző szám. :)
süti beállítások módosítása